Здравствено превентивни рад

  Закон о јавном здрављу који третира начела јавног здравља, друштвену бригу о јавном здрављу, услове за спровођење делатности у области јавног здравља и друге компоненте је један од правних основа за деловање у овој области. Овај Закон одредио је и место организацији Црвеног крста у овој области. Да би се активности у овој области конкретизовале и унапредиле Црвени крст Параћин је са Здравственим центром Параћин у 2009. години потписао Споразум о минимуму активности у спровођењу превентивне здравствене заштите. У том смислу Црвени крст Параћин реализује  неколико пројеката, више акција и кампања којима се обележавају међународни дани посвећени заштити и очувању здравља.


Акција - “Школа  здравља ЦК”

  Црвени крст Параћин, традиционално организује ову акцију у оквиру здравствено превентивне делатности Црвеног крста и промоције здравих стилова живота, неколико пута годишње.  Овом активношћу обухваћена је ученичка популација 5. – 8. разреда више основних школа и годишње предавања и презентације прати између 600 и 800 ученика у више од 30 оделења.  
   Активност реализује 10 – 12 здравствених радника и волонтера Црвеног крста Параћин уз помоћ руководства школа и око 30 наставника.  Теме које се обрађују у школи здравља су: ''Шта ме је ово снашло – пубетрет'' за 5. разред, ''Значај личне и колективне хигијене и њен утицај на очување здравља ученика'', ''Од радозналости до зависности'' и ''Полне заразне болести са акцентом на СИДУ''. Приликом ових активности за сваку од 4 теме које се реализују  подели се исто толико комада разних  флајера и  агитки  које  прате сваку  обрађену  тему.


Акција ''Промоција здравља''

  Активност ''Промоција здравља'' реализује се у оквиру здравствено-превентивне делатности Црвеног крста и промоције здравих стилова живота за ученике Основних школа на сеоском подручју. Овом активношћу је обухвата се око 100 - 150 ученика из свих разреда једне Основне школе на селу. Током активности 3-4 стоматолога, радника Здравственог центра ''Параћин'' реализују је предавања са темом ''Сачувајмо леп осмех'' за све шченике школе. Поред предавања стоматолози раде и преглед зуба код свих ученика ове школе и једном броју ученика заказују да посете зубну ординацију због проблема које имају са зубима. И ову активност прати одговарајући пропагандни материјал који ученици добијају након предавања и прегледа.


Наркоманија и болести зависности

  Као и у другим областима и у области која се бави наркоманијом и болестима зависности реализовали смо низ активности која је третира ову проблематику. О овим великим проблемима који највише погађају младе раговарали смо, организовали такмичења, предавања, делили пропагандни материјал и на сваки други начин настојали да младе упознамо са последицама које нарочито на њих оставља конзумирање алкохола, цигарета и дрога. 
 Обележавамо такође и 31. јануар Дан борбе против пушења, изложбом ликовних радова и поделом награда најуспешнијим ауторима као и Светски дан борбе против злоупотребе дрога 26. јун када  чланова наше ОТЈ на пункту у граду поделе више стотина комада флајера који говоре о дрогама и њиховом штетном утицају.


Светски дан борбе против  SIDE,

 Светски дан борбе против СИДЕ  обележава се сваке године 01. децембра на начин да на више пунктова у граду  омладинци Теренске јединице Црвеног крста Параћин деле пропагандни материјал и кондоме. Подели се око 1200 кондома, 1250 флајера и бојанки за децу.
Истог дана за ученике четврте године једне средње школе и ученике 8 разреда једне Основне школе на селу одржавају се предавања о СИДИ уз поделу флајера свим присутним ученицима. Истог дана на локалној телевизији више пута се приказује филм ''Дечко који обећава''.


Светски дан борбе против TBC-a

  На сам Светски дан борбе против Туберкулозе 24. марта, у најмање две Основне школе у граду, истовремено одржавају се  предавања о ТБЦ-у и болестима дисајних органа и подели се пропагандни материјал (флајери) под називом ''Шта треба знати о туберкулози''. Предавања реализују 4 лекара Грудног оделења и 4 патронажне сестре. Предавањима присуствовало и 8 наставника.


Светски дан здравља 7. април

 Светски дан здравља 7. април обележава се сваке године неком од здравствених активности Црвеног крста а сходно теми коју одреди Светска здравствена организација. Активност се углавном реализује путем предавања са презентацијом за ученике једне Основне школе.За ту прилику такође се припрема и дели одрђен број флајера за све учеснике активности.


Трка ''За срећније детињство''

 Јесењи крос у организацији Атлетског клуба ''Борац'' организује се сваке године у октобру, па у оквиру Кроса  Црвени крст Параћин реализује и  ову активност. Том приликом позвамо све Основне и Средње школе да се укључе у ову активност и да куповином стартног броја учесници помогну развој спорта у школама. Поред овога Црвени крст Параћин обезбеђује и део награда за најуспешније такмичаре као и једну шесточлану екипу Прве помоћи која је заједно са медицинском екипом дежура на кросу. У активности је учествује преко  500 подмлаткара и око 200 омладинаца.

 

Пријатељи сајта

  http://www.paracin.rs/
  http://
  http://
  http://
  http://
  http://
  http://